Persoonlijk Verhaal
Net zoals de meesten ben ik van jongs af aan in aanraking geweest met verschillende soorten medicatie. Wanneer ik hoofdpijn of koorts had, werd mij een paracetamol aangeraden. Wanneer ik een door pollen geactiveerde niesbui kreeg dan werd mij anti-histamine aangereikt en daarmee waren de ongemakken opgelost. Maar wat mij als tiener daarbij fascineerde was het effect van een kleine hoeveelheid bepaalde stof in een capsule, tablet of andere toedieningsvorm op het menselijk lichaam; ‘hoe kon het medicijn lokaliseren waar ik precies klachten had?’ ‘Wat is het werkingsmechanisme achter elk medicijn?’ ‘Hoe heeft men bedacht dat dit medicijn deze specifieke klachten kon verlichten?‘
Mijn interesse in de werking en ontwikkeling van medicijnen hebben bijgedragen aan mijn keuze om een bachelor in de Farmaceutische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam te volgen. Tijdens de bachelor heb ik diepgaande kennis opgedaan m.b.t. medicijn ontdekking, synthese en farmacologie. Echter leerde ik al gauw dat ik niet alleen de exacte wetenschap ten behoeve van het laboratorium wilde inzetten, maar ook daaromheen bij het ziekenhuis, de zorgverlener en de patiënt. Om het kennistekort van het lab naar de omliggende gezondheidszorg te overbruggen, heb ik gekozen om de verbredende master ‘Management in de Gezondheidszorg (MPA)’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam te volgen. Tijdens deze master leerde ik om exacte wetenschappen toe te passen binnen interdisciplinair onderzoek gericht om complexe gezondheid-gerelateerde vraagstukken op te lossen.
Daarbij heb ik elk studiejaar zelfstandig onderzoekstages uitgevoerd. Door deze wijze is mijn pad met die van Théa niet eenmaal gekruist, maar tweemaal! Mijn eerste onderzoek was een nationaal onderzoek gericht naar Nederlandse oogartsen en hun droge ogen diagnostiek, behandeling en management methodes. Mijn tweede onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met Laboratoires Théa in Clermont Ferrand, Frankrijk. Tijdens dit onderzoek, onderzocht ik verschillen en overeenkomsten tussen de 5 grootste Europese geneesmiddel regelgevende instanties met een specifieke interesse in zogenoemde Compassionate Use Programs en geneesmiddel geschiktheidscriteria.
Nadat ik de twee onderzoeken, en daarmee mijn studie, succesvol had afgerond werd mij gevraagd om het team van Théa Pharma B.V. te versterken als Junior Product Manager zijnde. Doordat ik eigenhandig de vriendelijke en open werkbeleving, de korte lijnen en de collegialiteit van mijn collega’s bij Théa Pharma heb mogen ervaren ben ik zonder enige vorm van twijfel deze bijzondere uitdaging aangegaan.
Verantwoordelijkheden
Als Junior Product Manager ben ik mede verantwoordelijk voor het glaucoom portfolio in Nederland. Daarbij schrijf ik strategische marketingplannen, die ik uitvoer op basis van marktanalyses en input van de glaucoom zorgverlener. Daarnaast bezoek ik (inter)nationale congressen, symposia en ziekenhuizen, waar ik contact leg met AIOS, artsen en specialisten. Op deze manier krijg ik niet alleen beter inzicht in glaucoomzorg in Nederland, maar kan ik hierdoor ook inzichten van relevante belanghebbenden meenemen in de marketingplannen. In het gesprek met de zorgverlener vraag ik daarom niet alleen naar hun huidige glaucoom diagnostiek, behandeling en management, maar ook naar de behoeften en wensen van de zorgverlener. Bij Théa geloven wij dat een synergetische samenwerking met de zorgverlener cruciaal blijkt om kwalitatief hoogwaardige en toegankelijke glaucoomzorg aan de patiënt te bieden.