Wij hebben de buitengewone kracht van onze voorvader Paul Chibret altijd bewonderd. Hij verliet als jonge legerarts en toekomstig oogarts in 1870 zijn vaderland Frankrijk om het menselijk lijden in Algerije te verlichten, en vooral om te strijden tegen de ziekte trachoom. We beschouwen hem als onze grondlegger, een van de voorlopers van het internationale humanitaire werk en militaire geneeskunde in de zuidelijke landen. Zijn grote ambities, zijn onwrikbare wilskracht en zijn inzet voor ethische betrokkenheid zijn een inspiratiebron geweest voor vijf generaties van de familie Chibret. Acties ter verbetering van de oogzorg in kansarme landen zijn altijd in ere gehouden als familietraditie. Ja, oogarts Paul werd opgevolgd door Henry, Jean, en daarna Jacques Chibret. Zij speelden allemaal een rol in het grote industriële avontuur van onderzoek, ontwikkeling en marketing van oogverzorgingsproducten. Een avontuur dat we de dag van vandaag nog steeds nastreven, met Laboratoires Théa pharma als toonaangevende onafhankelijke Europese oogheelkundige groep.

De oprichting van de Théa pharma Corporate Foundation in 2012 is daarom het meest recente hoofdstuk in het verhaal van humanitaire betrokkenheid dat meer dan een eeuw geleden begon. Met deze stichting willen we ons werk in de strijd tegen blindheid en voor de verbetering van de oogzorg bevorderen. De Théa  pharma Foundation stelt ons in staat om resultaten te realiseren binnen onze gebruikelijke actiegebieden: deelname aan lokale campagnes tegen blindmakende ziekten, kennis delen met artsen, gezondheidswerkers en mensen die worden blootgesteld aan pandemieën. Door de stichting kunnen we echter ook innovaties op het gebied van het liefdadigheidswerk uitvoeren. Dit nieuwe initiatief is interessant voor alle partners met wie we in de afgelopen jaren hebben samengewerkt, maar we krijgen hierdoor ook de kans nieuwe partners te leren kennen en waarderen die in de komende jaren hun enthousiasme, talent en tijd met ons zullen delen. Er zijn nog miljoenen mensen in de wereld die lijden aan een visuele handicap. De meesten van hen wonen in ontwikkelingslanden. Van deze visuele aandoeningen had echter 80 procent voorkomen of genezen kunnen worden. Dat is een enorme uitdaging op het gebied van de volksgezondheid. Een uitdaging die moet worden opgelost, willen deze populaties economisch gezien een kans maken om te overleven en zich te ontwikkelen.

Paul Chibret heeft ons 140 jaar geleden de weg gewezen. Wij zijn blij dat we zijn strijd vandaag de dag mogen en kunnen voortzetten.